B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis



Zaujímavosti a aktuality

Aktuálne

Peter Sagan je už 1. na svete

Rebríček UCI k 24. marcu 2013

Peter Sagan víťaz klasiky 24.3.2013

Peter Sagan vyhral belgickú klasiku Gent – Wevelgem

Peter Sagan na CNN 1.7.2012

Peter Sagan, víťaz prvej etapy Tour de France 2012

Cyklomost Devínska nová Ves - Shlosshof (Peter Paulík)

Cyklomost Devínska nová Ves - Shlosshof

Stanislav Bernard - Rozhovor Marka Ebena

Na plovárně se Stanislavem Bernardem

Ako vznikol bicykel

Stručná história bicykla

Ako vybrať dobrý nový bicykel

Desatoro pro výběr nového dobrého kola

Rady ako kupovať bicykel

Ako z obchodu odísť na najlepšom bicykli

Ako sa obliecť na bicykel v zime

Jak se obléci na kolo, když je zima

Na bicykli v Českej republike

Cyklovýlety z Česka

Wildon maratón 2010 19. ročník, 5.9.2010

Reportáž Milan "Ernest " Valko

Doprava bicyklov v MHD Bratislava

Prepravný poriadok Čl. 8 A, strana 11

Doprava bicyklov v MHD Bratislava od 1.5.2010

Bicykel si v bratislavskej MHD môžete cez víkend prepraviť zadarmo

Humenné a okolie bicyklom

Blog Viliam Kocurko 29.9.2011


Marek Jančúch: Bike trip okolo Slovenska

http://jancuch.blog.sme.sk/c/166164/bike-trip-okolo-slovenska-12.html

Miroslav Šedivý: Čo so sebou na cyklotúru

http://sedivy.blog.sme.sk/c/163447/Co-so-sebou-na-cykloturu.html

http://sedivy.blog.sme.sk/c/163578/Tulavemu-bicyklu-lejak-neprekaza.html

Minipivovar v Kvačanoch

http://www.kamnapivo.sk/webtron/minipivovar-v-kvacanoch.html

Slovenské "cyklocesty"

http://blogy.etrend.sk/peter-kremsky/smrt-cyklistom/140578.html

Kde sa dá kúpať v roku 2008

http://dromedar.zoznam.sk/cl/11163/277514/DOMA-Kde-sa-da-kupat--2-

Rozhovor s pánom Stanislavom Bernardom

http://podnikanie.etrend.sk/133414/biznis-pribehy/pivu-dal-svoje-meno

Pozor na nehody v zahraničí, nielen bicyklové...

http://hajtman.blog.sme.sk/c/129178/Vystraha-pre-slovenskych-lyziarov-alebo.html

Čo čaká cyklistov v novom návrhu zákona

http://drahovsky.blog.sme.sk/c/128823/Co-caka-cyklistov-v-navrhu-zakona-o-premavke.html

Bernard uspel vo Veľkej Británii

http://www.kamnapivo.sk/webtron/Bernard-uspel-vo-Velkej-Britanii.html

http://www.bernard.cz/sub_page.php?page=37&parent=-1

Na biku v Pamíre a v Afghanistane

http://miroslavlanger.blog.sme.sk/c/118819/Na-biku-v-Tajikistane-alebo-vylet-na-okraj-spolocnosti.html

http://miroslavlanger.blog.sme.sk/c/115219/Na-biku-v-Afghanistane-alebo-pocul-niekto-vacsiu-blbost.html

Prehľad profilov stúpaní kopcov pre cyklistiku

http://www.sportreport.sk/sport/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=105

Čo sa zmenilo v zákone o lesoch pre cyklistov?

http://www.zemesluzba.sk/?load=10&article=279

Mapa lesných a pozemných komunikácii

http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx

Pozor na kolízie s automobilmi

http://www.sme.sk/c/3444006/Na-cestach-pribuda-nehod-cyklistov.html

Pozor na alkohol a tmu

http://auto.sme.sk/clanok.asp?cl=3479982

Turistická mapa on-line:

http://www.turistickamapa.sk/

Plánovanie cykloakcií:

http://hiking.sk/hk/li/sluzby-hikeplanner.html

http://www.cyklotrasy.mtbiker.sk/

Lacné ubytovanie v SR a v ČR:

http://www.levneubytovani.net/slovensko/?lg=sk

Zákon a lesné cesty:

http://www.sme.sk/c/3404353/Jurena-Zakaz-trapi-len-Bratislavu.html

Cyklisti v bratislavskom lesoparku (9.8.2007):

http://www.bratislavskenoviny.sk/48408/sport/pre-cyklistov-sa-v-lesoparku-nic-nemeni

Projekt Cyklotrasy bez hraníc

http://www.rrasenec-pezinok.sk/Portals/0/cyklotrasy/Cyklotrasy_bez_hranic.ppt

http://www.rrasenec-pezinok.sk/

Anatómia bicykla

http://onuferova.blog.sme.sk/c/77634/Bicyklova-anatomia.html

Bicykel má narodeniny 11.10.

http://aktualne.centrum.sk/zaujimavosti/clanek.phtml?id=216883

Od Atlantiku k Čiernemu moru na bicykli aj cez Slovensko

http://cestovanie.sme.sk/clanok.asp?cl=2937015

Túlavý bicykel

http://sedivy.blog.sme.sk/

Slnečné okuliare - na cene nezáleží

http://spw.blog.sme.sk/c/59414/SPW-Pozor-na-oci-pri-clankoch-o-slnecnych-okuliaroch.html

Rady na dlhšiu cyklocestu:

http://the.mtbiker.sk/index.php?modul=clanky&id=1007065146

Bicyklovanie a metabolizmus:

http://fitserver.sk/sport.asp?id=1798=1

Medicínske články súvisiace s bicyklovaním

Anatomická distribúcia slnečného UV žiarenia u cyklistov.

Kimlin MG, Martinez N, Green AC, Whiteman DC
J. Photochem Photobiol B. 2006 May 25, Institute of Health and Biomedical Innovation, Faculty of Health, Queensland Institute of Health and Biomedical Innovation, Faculty of Health, Queensland University of Technology, Brisbane, Qld 4001, Australia.

Expozícia slnečným UV lúčom je jeden z hlavných faktorov prostredia pri vzniku melanómu a ďalších foriem rakoviny kože, ako aj poškodenia kože a očí. Bicyklovanie sa odporúča pre podporu zdravia, málo sa však vie o možných škodlivých účinkov UV žiarenia na cyklistu. Polysulfonové UV dozimetre boli pripevnené na hlavu, ruky a členky 22 cyklistov počas 7 dňovej charitatívnej bicyklovej jazdy v Queenslande v Austrálii. Najväčšia dávka UV žiarenia bola nameraná na vrchole hlavy (1,80 MED). V porovnaní s týmto údajom na členkoch bolo nameraných 0,94 MED (51 %), na zadnej strane ruky 1,28 MED (71 %) a na strane hlavy 1,14 MED (63 %). Výsledky ukázali, že dávka UV žiarenia bola rôzna podľa miesta merania a vertikálne orientované časti tela (členok, predkolenie) boli vystavené viac ako 50 % intenzite UV žiarenia v porovnaní s vrcholom hlavy.

Komentár: Cyklisti Bernard Cykloklubu sa chránia pred cyklotúrou kvalitnými prostriedkami s primeraných ochranným faktorom podľa typu pokožky, veku a aktuálneho stupňa opálenia, ako napríklad Daylong 16 lotio http://www.spirig.sk/careline/daylong.htm Odporúča sa súčasne užívanie antioxidačných látok ako napríklad beta-karotén (mrkva). Antioxidačnú aktivitu má aj pivo (polyfenoly a flavonoidy). (c) pridal CM 30.5.2006

Jazda na bicykli a erektilná dysfunkcia: nárast záujmu a obáv.

Huang V., Munarriz R., Goldstein I.
J Sex Med. 2005 Sep;2(5):596-604.
Institute for Sexual Medicine, Department of Urology, Boston University School of Medicine, 720 Harrison Avenue, Boston, MA 02118, USA.

V rokoch 1999 - 2004 bolo publikovaných 21 prác, ktoré sa zaoberali vzťahom medzi bicyklovaním a erektilnou dysfunkciou (ED). V predchádzajúcich 18 rokov, bolo publikovaných 14 takýchto štúdii. Boli analyzované texty štúdii v anglickom jazyku v rokoch 1981 - 2004. Výsledky: Bicyklovanie v trvaní viac 3 hodiny do týždňa zvyšovalo riziko vzniku ED (RR = 1,72). Prevalencia stredne ťažkej až ťažkej erektilnej dysfunkcie u cyklistov bola 4,2 %, významne vyššia v porovnaní s bežcami rovnakého veku (1 %) a s plavcami (2 %). Preto cyklisti by mali minimalizovať riziko vzniku ED: sedadlá by nemali mať vyvýšeniny, materiál by mal byť pevný (gél), sedadlo naklonené vpredu smerom nadol, poloha tela viac vzpriamená. Možný mechanizmus poškodenia je najmä pri sedadlách s vyvýšením - útlak perinea, tlak na cievy a tým riziko vzniku vaskulárnej erektilnej dysfunkcie.

Komentár: Sedadlo by malo byť tvrdé a dostatočne široké, aby tlak pánvových kostí nebol mimo sedadla a tým celá hmotnosť prenesená na oblasť rozkroku. Anatomické sedadlá s jarkom uprostred alebo s ipsylonovým výrezom vzadu môžu následne ešte viacej uvolniť tlak na perineálnu oblasť. Pocity tŕpnutia a dočasné poruchy funkcie (prerušované močenie, priapizmus, ED) odhalia problém v skorom štádiu a v takomto prípade je potrebné investovať do kvalitného sedadla. (c) pridal CM 9.5.2006

PIVO – predpokladané účinky na organizmus.


Pivo aj chlieb sa vyrábajú z obilnín. Údajne sa pivo varilo o 2000 rokov skôr ako sa ľudstvo naučilo piecť chlieb. Pivo varili i mnísi v kláštoroch, aby ľahšie prekonali obdobie pôstu. Ájurvéda, tradičná indická medicína, odporúča pitie vína a destilátov v zimnom období. V lete je pre chladivé a chuťovo povzbudzujúce účinky výhodnejšie pitie piva. Pivo podľa tibetskej medicíny odstraňuje sliz a podporuje tvorbu žlče, chuťovo je označené ako sladké a horké, pričom je súčasne chladné a ľahké.

Izoosmolálny roztok Obsah alkoholu je v porovnaní s inými nápojmi nízky u nás najčastejšie 4-6 objemových percent. Osmolalita (koncentrácia iónov v roztoku) je podobná osmolalite krvi a tzv. izotonickým nápojom pre športovcov, ktoré umožňujú rýchlu náhradu tekutín a iónov do ciev po vytrvalostných športoch v správnom pomere minerálii a vody. Nadmerný prísun čistej vody, ktorá je hypoosmolálna môže viesť k tzv. otrave vodou, kedy sa v organizme zvýši podiel mimobunkovej i vnútrobunkovej tekutiny a zvyšuje sa nervosvalová dráždivosť s možnosťou vzniku edému mozgu a epileptických záchvatov. Jedinou nevýhodou je nízky obsah sodíka v pive, čo je však možné doplniť slanými potravinami.

Zdraviu prospešné účinky
Pivo obsahuje asi 92% vody, čo bráni dehydratácii organizmu alkoholom. V lete je nižšia chuť do jedla, zhoršuje sa trávenie a preto je dôležitá horkosť piva povzbudzujúca tvorba žlče, žalúdočnej kyseliny a gastrínu. Chmelové látky človeka ukludňujú a potencujú antistresové účinky piva. Cukor obsiahnutý v pive je ľahko stráviteľný a je rýchlym zdrojom energie. Je známe že pivo obsahuje vitamíny skupiny B (čo okrem iného chráni i pred komármi) a ďalšie minerálne látky (podobne ako i Pangamin z pivných kvasníc). Pivo ďalej obsahuje zinok, ktorý má priaznivý účinok na pleť, vlasy a nechty; fluór s účinkami proti zubného kazu ako i kremík, horčík a vápnik, ktorých blahodarne účinky sú dostatočne známe. Balastné látky podporujú trávenie a elimináciu toxických látok z organizmu. Empiricky boli zistené i afrodiziacké účinky piva, pre ktoré bol tento nápoj začiatkom storočia zakazovaný z dôvodu šírenia promiskuity. Pivo obsahuje i látky, ktoré majú antimutagénne (protirakovinové) účinky napr. glycín betaín, ktorého účinok bol najnovšie študovaný v Japonsku.

Antioxidancia
Najnovšie poznatky však ukázali vysoký podiel polyfenolov a flavonoidov v pive, ktoré majú antioxidačné účinky eliminujúce škodlivé vplyvy voľných kyslíkových radikálov v organizme na vznik cievnych a degeneratívnych ochorení. Okrem toho polyfenoly priamo znižujú hladinu nízkodenzitného cholesterolu, ktorý sa ukladá do ciev a zvyšujú hladinu ochranného cholesterolu s vysokou denzitou, čím spomaľujú vznik arteriosklerózy. Podľa izraelskej štúdie pitie piva zvyšuje i hladinu tokoferolu a alfa-tokoferolu- - t.j. látok s obdobným účinkom ako má E vitamín.Tieto účinky sa doteraz pripisovali len vínu, najmä červenému, posledné výskumy však ukázali, že pivo má v primeranom množstve také isté preventívne účinky proti vzniku infarktu myokardu a cievnych mozgových príhod, pričom ako ukázal štúdia z Vancouveru na 11 780 pacientoch, potrebné množstvo piva je lacnejšie v porovnaní s inými druhmi alkoholu (červeným vínom). Vo väčšine štúdií najpriaznivejšie účinky boli zistené v populácii ľudí a pacientov nad 40 rokov.

Druhy piva
Pilsener znamená celosvetové označenie svetlého spodne kvaseného piva, ktoré sa varilo v Plzni od r. 1842 a vďaka rozmachu používania skla sa rozšírilo, a je obľúbenejšie ako tmavé pivo. Medzi jednotlivými pivami sú veľké rozdiely, nielen v chuti ale i v účinkoch. Sú pivá ideálne pre horúce dni na zahasenie smädu a ochladenie, ako i pivá, ktoré v zime zahrievajú. Chuť piva určuje druh použitého jačmeňa, kvalita vody, druh chmelu a kvasníc. Dôležité je delenie piva podľa kyslosti, výhodnejšie sú tzv. alkalické pivá, ktoré majú priaznivé účinky i pri vredovej chorobe (účinok na Helicobacter pylori). Pivo má byť vyrábané z čistých a kvalitných surovín a jeho zloženie má byť na etikete presne uvedené. Je škoda, že tradičné postupy výroby piva, ktoré boli na Slovensku “zakonzervované” - otvorené kvasné nádrže a dubové sudy – ustúpili moderným veľkokapacitným nádržiam z nehrdzavejúcej ocele.

Dia pivo
Stupňovitosť piva nie je priamo úmerné obsahu alkoholu, ale cukru.12% pivo znamená, že 100g sladovej mladiny obsahuje 12 g glukózy. Na Slovensku sa vyrába t.č. jediný druh svetlého dia piva pre diétu č. 9. Dia pivo Samaritán.

Dia svetlé pivo Samaritán má lahodnú chmeľovú chuť, nízku kalorickú hodnotu. Pre tieto vlastnosti je tento nápoj vhodný i pre diabetikov a ľudí s redukčnou diétou. Obsah alkoholu je maximálne 4,4 objemových %, bielkovín maximálne 4g/l a cukrov maximálne 7,5 g/l. Využiteľná energia je 140 kJ/100 ml. Pivo je vyrobené klasickou technológiou z prírodných surovín a z kvalitnej vody, ktorú nie je potrebné upravovať. Má nízky obsah cudzorodých látok a výborné chuťové vlastnosti. má lahodnú chmeľovú chuť, nízku kalorickú hodnotu. Pre tieto vlastnosti je tento nápoj vhodný i pre diabetikov a ľudí s redukčnou diétou. Obsah alkoholu je maximálne 4,4 objemových %, bielkovín maximálne 4g/l a cukrov maximálne 7,5 g/l. Využiteľná energia je 140 kJ/100 ml. Pivo je vyrobenéklasickou technológiou z prírodných surovín a z kvalitnej vody, ktorú nie je potrebné upravovať. Má nízky obsah cudzorodých látok a výborné chuťové vlastnosti.

Kedy a koľko piva piť?
Kedy a ako piť pivo, v akom množstve: najlepšie vtedy, ak je prítomný prirodzený pocit smädu, pretože mladý a zdravý organizmus si najlepšie reguluje potrebu príjmu tekutín, v starobe je pocit smädu znížený. Odporúča sa denný príjem 2-3 litre tekutín, čo je dôležité najmä po športovaní a v horúčavách. Pivo je vhodné použiť najmä pred jedlom, kedy zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Použitie po jedle môže viesť k určitým tráviacim problémom, pretože tekutina prechádza cez tráviaci trakt rýchlejšie a pevná potrava môže tento prechod spomaľovať. Vhodné je súčasné požitie slaných potravín (pivný syr a pod). Neodporúča sa piť väčšie množstvo piva tesne (menej ako 3 hodiny) pred spánkom, pretože alkohol narušuje architektúru spánku (striedanie jednotlivých fáz) a okrem toho zaťažuje obličky, ktorých činnosť vrcholí okolo tretej hodiny nad ránom. Ideálne je tiež pomalé a mierne požitie piva po predchádzajúcom excese v pití alkoholu, kedy tento nápoj pomáha obnoviť nočný rozvrat vodného a minerálneho hospodárstva, a zlepší i vlastnosti krvi. Odporúčaná maximálna denná dávka je 0,5 l pre ženy a 1 liter pre mužov, len u telesne pracujúcich môže byť dávka vyššia – ale tieto údaje sú individuálne. I tu platí známe: čo je pre jedného liek, je pre iného jed.
V každom prípade pivo je potrebné popíjať pomaly v malých dúškoch, podobne ako ostané potraviny. Neodporúča sa najmä kombinácia piva s destilátmi.

Nežiaduce účinky piva
Pivo ako i iné druhý alkoholu podporujú chuť do jedla, častý výsledok je potom tzv “pivný mozoľ” ktorý, ako sa predpokladá, nie je z piva samotného ale z následného vyjedania chladničky. Zanedbávanie potravy pri pití piva môže spôsobiť deficit sodíka (únavnosť, bolesti hlavy, závraty až poruchy vedomia), ďalej deficit magnézia (zvýšená nervosvalová dráždivosť a kŕče). Výhradné pitie len piva na úkor ostatnej potravy môže spôsobiť nedostatočný prísun látok dôležitých pre pečeň a nervový systém s následnou cirhózou pečene a postihnutím nervového systému. Známy je prípad obyvateľa Mníchova, ktorý si pivo dodával vodovodnou sieťou z pivovaru do vlastného bytu a následkom bolo jeho obrovské tzv “mníchovské srdce”. Denná konzumácia toho istého druhu alkoholu môže u predisponovaných jedincov vyvolať závislosť nielen na alkohole obsiahnutom v pive, ale ako ukázali pokusy na myšiach, i na iných látkach v pive obsiahnutých.

V každom prípade pivo by nemali požívať ľudia s vysokým krvným tlakom a epileptici – už vypitie jedného piva môže spôsobiť epileptický záchvat. Pre šoférov je dôležité vedieť, že alkohol z jedného piva organizmus eliminuje v priebehu 2-3 hodín, čo je však individuálne, k dispozícii sú dnes už chuťovo lahodné nealkoholické pivá.

Zdroj - prevzaté so súhlasom majiteľa autorských práv zo stránky:

http://www.edusan.sk/

Odporúčanie:
Nepasterizované pivo Bernard z rodinného pivovaru v Humpolci spĺňa všetky požiadavky na kvalitné a chutné pivo. Nealkoholické čapované a fľaškové pivá Bernard (Bernard free a Bernard free jantar) sú vhodné aj pre pitný režim cykloturistov. Pivo Bernard FREE si zachováva všetky výživné a zdraviu prospešné látky, má pôvodnú chuť, farbu a vôňu mladiny, je príjemne horké s bohatou penou. Umožňuje bezpečnú jazdu cyklistov - s čistou hlavou.

http://www.bernard.cz/sub_page.php?page=17&parent=1

 
 
 
 Bernardcykloklub.sk