B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Oslavy 65. výročia konca II. svetovej vojny a Dňa matiek na bicykli – 8. a 9. 5. 2010

Starý Most – Čunovo – Rajka – Hegyeshalom – Nickelsdorf – Zurndorf – Gattendorf – Prellenkirchen – Edelstal – Berg – Bratislava
Dĺžka trasy: 85 km
Počet účastníkov: 11
Jedni oslávili tento sviatok na Slavíne, iní na Červenom námestí.., my sme sa vydali na cyklotúru priateľstva tromi krajinami – SK, H, A. Išlo o pôvodne plánovanú trasu mariánskeho výletu, ktorý sa v marci pre studené počasie a dážď nekonal. Trasa nebola náročná, nepretínajú ju žiadne významnejšie kopce, dokonca nás nebrzdil ani silný protivietor. Gurmánskym cieľom tohto výletu bola obľúbená Paprika Csárda za Hegyeshalom pred rakúskou hranicou. Csárda bola plná hladných návštevníkov a mali sme problém nájsť si väčší stôl pre všetkých. Nakoniec sme sa dobre najedli a napojili pred cestou späť. Neobišli sme ani tento raz populárne vínne pivničky medzi Prellenkirchenom a Edelstalom, otvorené mali tentoraz u Pergera. Podvečer sme sa všetci spokojní a zdraví vrátili domov do Bratislavy a Miki do Badenu.

Na druhý deň sme pokračovali v oslave Dňa matiek návštevou cukrárne v Kittsee (cez Čunovo), a dňa oslobodenia návštevou vojenského cintorína i bunkra v Petržalke. Vojnový cintorín vznikol v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu. V susedstve sa nachádza zrekonštruovaný vojenský bunker v ktorom bola nedávno zriadená knižnica, ako aj výstava dobových materiálov:
“Bunker BS-8 sa nachádza prakticky v strede takmer deväťkilometrového pohraničného pevnostného oblúka. Projektovaný bol pre 33-člennú posádku, ktorej mal veliť spoľahlivý dôstojník a malo ju tvoriť 7 poddôstojníkov a 25 vojakov. Objekt pozostáva z dvoch podlaží. Do bunkra sa vchádza zalomenou chodbou, ktorá bola chránená vchodovou strieľňou.”
Viac informácii je na stránkach občianského združenia Zachráňme petržalské bunkre.

Ako sa dostať k vojenskému cintorínu a k bunkru BS-8 na bicykli: 1./ Starý most - Nový most - Petržalské korzo - Petržalská železničná stanica - Kopčianska ulica - pred zákazom vjazdu smerom na Kittsee odbočiť doprava po signálnej asfaltovej ceste - smerová tabuľa Cintorín. 2./ hraničný prechod Berg smerom na Bratislavu po hlavnej ceste, prvá odbočka na poľnú cestu doprava tangenciálne smerom k dialnici a k rakúskej bývalej signálnej pohraničnej ceste...

Súvisiace linky:

V Petržalke otvorili knižnicu v guľometnej veži vojenského bunkra

Vojenský cintorín v Petržalke je po rokoch zrekonštruovaný

Hlava štátu navštívila zrekonštruovaný vojenský bunker v bratislavskej Petržalke (1.6.2010)






























































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk