B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Cyklovýlety na Korzike - Calvi 5.6. - 14.6.2009 (2. časť)

Bratislava - Calvi - Bratislava (autobus)
Dĺžka trasy: 290 km
Pondelňajšia druhá etapa bola ešte náročnejšia ako prvá (technické údaje: vzdialenosť 91,21 km, priemerna rýchlosť 17,5 km/hod., maximálna rýchlosť 45,5 km /hod.; trasa: Calvi – Bocca di Marsolino – údolie Fango – Monte Estremo – späť údolím – západné pobrežie – Calvi). Hneď na úvod nás čakal prudký výstup na Bocca di Marsolino (443mnm) a odtiaľ dlhý zjazd až k rieke Fango takmer na úroveň mora. Údolie rieky Fango je prírodnou rezerváciou Filosorma a išli sme hore prúdom asi 10 km až k Monte Estremo (200mnm) na západnom úbočí masívu Monte Cinto. V rieke Fango sa dá vynikajúco kúpať, čo sme aj využili. Rieka vytvára meandre, v niektorých z nich je prúdenie vody pomalšie a voda má tak príjemnú teplotu.
Cestou späť sme sa vracali údolím rieky a do Calvi sme pokračovali relatívne pustým a neobývaným západným pobrežím. Táto posledná časť trasy bola veľmi náročná, pretože sa ide vlnitým terénom s neustálymi stúpaniami, pričom za každým mysom sme túžobne očakávali v dobrej nádeji cieľ, ktorý bol stále v nedohľadne. Krásne výhľady na skalné útesy vynárajúce sa z morských vĺn vynahradili niektoré masochistické úseky tejto krásnej prímorskej malo frekventovanej asfaltovej cesty. Navyše nebolo kde „dotankovať“ tekutiny, a tak sme do Calvi prišli dehydratovaní, unavení, ale spokojní, že sme celú trasu prešli. (foto 6)

Utorok nás čakal - podobne ako v roku 2006 - výlet do Bonifacio. Je to mestečko na samom juhu Korziky, kde sa turista rád opakovane vráti. Cesta autobusom nám trvala z Calvi vyše 4 hodiny. Vysoké bralo, na ktorom sa nachádza staré mesto so stredovekou pevnosťou vybudovanou Janovčanmi, sa týči nad úzkym 1500m dlhým zálivom. Úžasnú atmosféru mesta vytvárajú úzke malebné uličky plné turistov. Bonifacio opriadajú rôzne legendy, napr. Aragónske schody, nedobytnosť počas stáročí, korzári a pod. Vďaka výbornej viditeľnosti sme mohli dobre pozorovať neďalekú Sardíniu. Na záver pobytu v meste odporúčame plavbu loďou (8 € na osobu) do neďalekých jaskýň a zátok (calanque) a plavbu okolo mesta k najznámejšej skale Korziky nazývanej zrnko piesku (Grain de Sable). Pohľad z mora na mesto na vysokom bielom vápencovom brale je jedinečný, a žiadny návštevník mesta Bonifacio by si ho nemal nechať ujsť. (foto 7)

V stredu sme si požičali auto Peugeot Bipper (na 1 deň 96 € + 17 € poistné proti všetkým rizikám), aby sme si urobili výlet do Porto, podrobnejšie zmapovali údolie rieky Fango a navštívili večerné Ille Rousse. Porto je vzdialené 70 km od Calvi, leží na západnom pobreží a je považované za jedno z najkrajších letovísk na Korzike. Cestou tam sme prešli po pobreží náročnými serpentínami a cestou ktorá nebola v najlepšom stave. Porto nás však nesklamalo, maličké mestečko s veľkou plážou a s malým prístavom je situované v rozkošnej zátoke obklopené vysokými horami. Zátoke dominuje Janovská veža (Tour genoise), čo je strážna veža postavená v 16. storočí v rámci obranného systému proti nájazdom korzárov, ktorí unášali ľudí na trhy otrokov v Severnej Afrike (celkovo ich bolo 85 dookola ostrova). V prípade ohrozenia sa na vrchole zapálili signalizačné ohne, aby obyvateľstvo mohlo ujsť pred pirátmi do hôr. Po návrate do kempu sme navečer vyrazili ešte do mesta Ille Rousse 25 km východne od Calvi, ktoré dal vybudoval tzv. otec národa Pascal Paoli počas korzickej nezávislosti v 18. storočí. Dnes je to vyhľadávané rušné turistické stredisko s veľkým stredovým námestím, peknou plážou, a neďalekým ostrovom z červeného granitu, na ktorom je postavená janovská veža. (foto 8)

Vo štvrtok a v piatok absolvovali viacerí z nás opakované výlety do Foret Bonifato ("k Bulharovi") - dĺžka trasy 46,7 km, nadmorská výška 535 mnm. Náročné stúpanie bolo odmenené čľapkaním sa v potoku (635 mnm), ochutnávkou výborného vína v malebnom prostredí, konzumáciou omelety s miestnym syrom (8 €) a pekným zjazdom - prakticky až do Calvi. Foret Bonifato je východiskom mnohých peších túr. Niektorí z cyklistov si ako pamiatku z tohto výletu odniesli cestný korzický lišaj v podobe oderkov na rôznych častiach tela...(foto 9)

Príroda
Korziku nazývajú aj „hora v mori“, pretože je veľmi kopcovitá, najvyšší vrh Monte Cinto (2706mnm) je dokonca vyšší ako náš Gerlach. Korzika je jedna z mála krajín Európy, kde je zachovaná vo veľkej miere panenská divoká príroda. Na Korzike rastie vyše 2000 druhov rastlín, z drevín u nás bežne nerastúcich sú to eukalypty, cédre, korkové duby. Na cestách môžete stretnúť diviakov, ale aj voľne sa pohybujúce domáce zvieratá – kravy, kone, kozy, ovce, prasce. Pri potulkách bicyklom sme mali možnosť obdivovať všetky krásy korzickej fauny a flóry, obišli sme aj skarabea so svojim nákladom. Pobyt v kempingu zvukomalebne dotvárali žaby v umelom kanáli a po nociach vždy spustili hlasný koncert. (foto 10)
Vegetácia Korziky
Herpetofauna Korziky
Korzika flóra - video
Čo vidieť pod hladinou mora


Cesta späť bola tiež náročná, 2,5 hodiny autobusom z Calvi do Bastie, 4 hodiny trajekt Bastia – Livorno a 15 hodín autobusom trasou Livorno – Florencia – Bologne – Venezia – Klagenfurt – Viedeň – Bratislava. Na rozdiel od minulého výletu tento raz nás doma privítalo pekné slnečné počasie. (foto 11)


Poďakovanie:
Ďakujeme hlavnému organizátorovi zájazdu Lackovi O. za organizáciu cesty, pobytu a prípravu cyklistických etáp, vodičom MT-TOUR za profesionálnu jazdu a pohodu v autobuse, Cyklojurajovi za tlmočenie a sprievodcovské služby a všetkým účastníkom za pohodovú a tolerantnú atmosféru. Výbor Cykloklubu Apollo zaradil tento zájazd do svojho plánu akcií a prispel na cestu aj finančne, za čo patrí vďaka najmä predsedovi Lackovi Zv.


Súvisiace a odporúčané linky:
Korzika (Corse)
LLLenka, Korzika 2007

Odporúčaná literatúra:
Jiří Jokl: Ostrov tisíce vůní. První český cykloprůvodce Korsikou. Vydavateľ: Cykloknihy 2008. 312 stran, 66 mapek, 183 fotek. Rukopis tejto knihy získal 1. cenu v literárnej súťaži poriadanej vydavateľstvom CYKLOKNIHY v roku 2007. Autor bol na Korzike 101 dní, prešiel tam na cestnom bicykli 2800 km a na horskom bicykli 4500 km. Ideálny čas na návštevu Korziky je druhá polovica mája a jún. V knihe je podrobne opísaných odporúčaných 66 cyklotúr. Na poznanie Korziky na bicykli je podľa autora potrebných minimálne 12 - 14 dní, denne je potrebné prejsť 120 km s prevýšením 1000 – 1500 metrov...
Link na nákup knihy
Kúpa knihy eplanet



Fotografie:
1. Osoby a obsadenie
2. Cesta na Korziku
3. Ubytovanie v kempe
4. Mesto Calvi a okolie
5. Prvá spoločná cyklotúra
6. Druhá spoločná cyklotúra
7. Výlet do Bonifacio
8. Výlet do Porto a Ille Rousse
9. Cyklovýlety do Foret Bonifato
10. Krásy korzickej prírody
11. Cesta späť

Návrat na 1. časť
Cyklovýlety na Korzike - Calvi 5.6. - 14.6.2009 (1. časť)
























































































































































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk