B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Cyklovýlety na Korzike - Calvi 5.6. - 14.6.2009 (1. časť)

Bratislava - Korzika - Bratislava (autobus s prívesom)
Dĺžka trasy: 290 km

Po 3 rokoch Cykloklub Apollo zorganizoval opäť cyklozájazd na ostrov Korzika. Tento raz bol úplne vo vlastnej réžii, hlavným organizátorom bol Lacko O., tak trochu aj za našej pomoci. Zúčastnilo sa ho 42 cyklistov, vrátane našich členov z Bernard Cykloklub Slovakia. (foto 1)

Odchádzali sme spod Starého mosta v piatok 5.6.2009 po 16. hodine a do Livorna sme prišli akurát včas - hodinu pred ranným odchodom trajektu Moby Lines, po 4 hodinách plavby nás privítala Bastia. Minule sme boli na Moriani plage na východnom pobreží, teraz sme išli pozrieť najmä západné pobrežie okolo výletného centra Calvi. (foto 2)

Ubytovaní sme boli v kempingu Les Castors (le castor = bobor) priamo v dolnom meste v tzv. mobil-home pre 4 osoby – síce s relatívne stiesnenými priestormi, ale výborne vybavenou kuchyňou. Tam viacerí mohli ukázať svoje kuchárske umenie. Z kempu bolo len pár krokov do mesta i na pláž. (foto 3)

Calvi je „hlavné mesto“ oblasti Balagne, nachádza sa v prekrásnej zátoke so 6km dlhou pieskovou plážou obkolesenou píniami, v okolí je hornatý kraj s ideálnou možnosťou náročných cyklotúr. Mestu dominuje citadela, čo je stará janovská bašta zo 14. storočia, kde sa údajne narodil Krištof Kolumbus. Pod citadelou sa nachádza tzv. dolné mesto „la marine“ s úzkymi malebnými uličkami plnými obchodov a reštaurácií. Nad mestom je je postavená kaplnka Notre-Dame-de-la-Serra so sochou Panny Márie, odkiaľ je nádherný výhľad na Calvi a okolie. (foto 4)

Prvú cyklotúru sme absolvovali hneď v nedeľu (technické údaje: dĺžka trasy 67 km, priemerka 17,2 km/hod., max. 52 km/hod.; trasa: Calvi - Calenzana – Zilia – Cassano – Montemaggiore – Cateri – Sant Antonino – Aregno – Algajola – Lumio – Calvi). Prvá zastávka bola v Calenzana (280 mnm), kde sme si nabrali čerstvej vody z fontány na námestí. Ďalšia zastávka bola Zilia (380 mnm), tu sme si dali drink – jedni miestne víno (0,75l za 30€), iní pivo (0,33l za 3€). V Zilia sú zdroje pitnej bikarbonátovej a málo mineralizovanej vody. Zo Zilia sme išli do Montemaggiore s pekným výhľadom na more a cez priesmyk Col de Salvi (509mnm) a prudkým zjazdom do Cateri (360mnm) a opäť prudkým stúpaním do Sant Antonino (480mnm). Sant Antonino je turistickou atrakciou s úzkymi kamennými uličkami. Zastihol nás tam poriadny lejak, tak sme v miestnej vinotéke popili víno – ochutnali sme biele, ružové, aj červené. Po prehliadke mesta sme zišli cez Aregno až do Algajola, kde sme sa zastavili na pláži. Časť cyklistov prečkala dážď v opustenej reštaurácii, kde ich prichýlila majiteľka s dôverou, že neodpijú z bohatej ponuky z jej nikým nestráženého baru. Z Algajola nás pred Calvi čakal posledný výstup 200 mnm cez Lumio. (foto 5)

Fotografie:
1. Osoby a obsadenie
2. Cesta na Korziku
3. Ubytovanie v kempe
4. Mesto Calvi a okolie
5. Prvá spoločná cyklotúra
6. Druhá spoločná cyklotúra
7. Výlet do Bonifacio
8. Výlet do Porto a Ille Rousse
9. Cyklovýlety do Foret Bonifato
10. Krásy korzickej prírody
11. Cesta späť

Pokračovanie:
Cyklovýlety na Korzike - Calvi 5.6. - 14.6.2009 (2. časť)





































































































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk